Castelldefels inaugura el Delta On Start Up i presenta InnoDelta HACK: logística sostenible

Els Ajuntaments de Viladecans, Sant Boi, El Prat de Llobregat, Gavà i Castelldefels, conjuntament amb dos centres tecnològics de referència internacional ubicats al Parc Mediterrani de la Tecnologia, l’ICFO (l’Institut de Ciències Fotòniques) i el CIMNE (Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria) treballen en l’impuls d’un conjunt d’actuacions per convertir el territori en un Hub d’innovació, potenciant la capacitat innovadora de les persones emprenedores i del teixit empresarial i fer front, a través d’aquesta estratègia, als reptes i oportunitats del futur.

En el marc d’aquesta estratègia territorial anomenada InnoDelta, Castelldefels ha inaugurat avui l’Espai On Start Up un nou equipament d’allotjament i incubació d’empreses innovadores gestionat per l’Ajuntament de Castelldefels, que té com a missió el foment de les activitats de transferència tecnològica entre el teixit empresarial i els diferents agents d’innovació que formen part de l’ecosistema innovador del territori Delta del Llobregat.

Inauguració de l’Espai On Start Up

L’Espai On Start Up forma part de la Xarxa de Laboratoris públics especialitzats que conformen InnoDelta, una iniciativa territorial dels ajuntaments del Delta del Llobregat (Castelldefels, El Prat de Llobregat, Gavà, Sant Boi i Viladecans) i de dos centres tecnològics de referència internacional ubicats al Parc Mediterrani de la Tecnologia, l’ICFO (l’Institut de Ciències Fotòniques) i el CIMNE (Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria).

El nou equipament neix com a servei temporal i catalitzador de noves i innovadores activitats empresarials. Es fonamenta en una estratègia territorial que aposta per un canvi en el model productiu de la zona del Delta del Llobregat impulsant serveis de valor afegit amb persones amb talent emprenedor i centrades en el coneixement.

La benvinguda a la roda de premsa ha estat a càrrec de la regidora de Promoció Econòmica de Castelldefels, Eva López. A continuació, han intervingut amb els seus parlaments la gerent del CIMNE, Anna Font; la gerent de l’ICFO, Dolors Mateu; el Tinent d’Alcaldia de Serveis Centrals i Desenvolupament Econòmic Sostenible de Gavà, Jordi Tort; l’alcalde d’El Prat de Llobregat, Lluís Mijoler; l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz; el primer Tinent d’Alcalde de St. Boi de Llobregat, José Ángel Carcelén Luján i l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda.

 

La Iniciativa Territorial InnoDelta

InnoDelta desplega actuacions a través de 3 eixos estratègics:

 1. Coneixement: Creació d’una plataforma de dades oberta amb una arquitectura compartida que connecta i apropa a les empreses, les institucions i la ciutadania el coneixement i les dades que es generen al territori.
 2. Xarxa de laboratoris públics locals especialitzats: Xarxa d’equipaments que permetrà a persones emprenedores, empreses i institucions explorar solucions innovadores en temàtiques concretes a diferents seus situades als cinc municipis participants.
  a. Social Coboi Lab (Ajuntament de Sant Boi)
  b. EcoCircular Lab (Ajuntament de Gavà)
  c. LoT & Al Lab (Ajuntament de Viladecans)
  d. Logistic & Mobility Lab (Ajuntament de El Prat de Llobregat).
 3. Creació d’un espai-ecosistema d’Incubació i emprenedoria tecnològica: Que faciliti la transferència al teixit empresarial i industrial del territori del Delta del Llobregat.
  a. Delta ON Start Up (Ajuntament de Castelldefels)
  b. CIMNE (Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria).
  c. ICFO (Institut de Ciències Fotòniques)

Una part del finançament necessari per a la posada en marxa d’aquests projectes, coordinats per l’Ajuntament de Viladecans, concretament el 50%, prové d’una subvenció de la Generalitat de Catalunya destinada a Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT); l’altra 50% prové d’aportacions dels ajuntaments i entitats sòcies.

Els Projectes d‘Especialització i Competitivitat Territorial són iniciatives que impulsen els agents del territori i lideren les entitats públiques locals per promoure actuacions que contribueixin a la transformació econòmica del territori i tinguin un fort component d’innovació.

InnoDelta té un pressupost de 4.335.786,72 € i ha rebut un finançament de 2.167.893,36 d’€ dins una 2na convocatòria PECT.

Presentació InnoDelta HACK: Logística Sostenible

La primera actuació conjunta d’aquest ecosistema InnoDelta, serà la InnoDelta HACK, un procés d’Innovació Oberta sobre Logística Sostenible, en format Hackató que es desenvoluparà a partir del 3 de juny al territori Delta del Llobregat en el marc de la Iniciativa, on participen els municipis de Sant Boi de Llobregat, El Prat de Llobregat, Castelldefels, Gavà i Viladecans, així com també els centres de recerca ICFO i CIMNE i les empreses partners.

En aquest cas, empreses del sector de la Logística del territori, Schneider, Lotrans, Mercadona, Seutrans, TecniSample / Friobox, Imes3D, TXT, MBE Airport, Multitrade Spain, Mesoestetic, i AAM (American Axle & Manufacturing) que es van reunir el passat 7 de març a Coboi Lab, Laboratori d’Innovació Pública de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, per a definir necessitats generals d’incorporació de tecnologies, digitalització i sostenibilitat.

Partint d’aquests reptes, s’organitzaran esdeveniments de treball col·laboratiu als diferents espais de la Xarxa Laboratoris InnoDelta entre empreses, centres tecnològics, StartUps i persones emprenedores, disposades a treballar els dissabtes durant un mes, per a la identificació de solucions innovadores a aquests reptes plantejats pel teixit productiu del territori Delta del Llobregat. Finalment mitjançant aquest procés d’Innovació Oberta, les empreses podran acollir el pilot d’una de les solucions que puguin ser del seu interès.